Get Your Business Started With Flat Responsive

  Use Flat Responsive theme to create your business website as it is SEO optimized.
  Enjoy the flexibility in design and functionality provided by this theme.

  Get Theme

  Zoom losing to Teams in the video conference race to the top


  Persaingan Sihat| Platform Video Conferencing

  Jika tidak kerana Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Fasa 1-6, mungkin platform video conferencing ini hanya mereka yang berkenaan sahaja yang tahu. Mereka yang arif IT dan ada keperluan untuk berhubung secara maya serta para akademik dan usahawan besar.

  Walaupun Google Meet tidak disebut di dalam kajian ini, tidak mengapa setiap pengguna akhir ada tujuan tertentu menggunakannya.

  Ini merupakan persaingan sihat kepada pengguna dan keperluannya juga mengikut “niche area” masing-masing. Termasuk juga situasi di Malaysia apabila ramai menggunakan platform media sosial untuk melariskan produk. Live FB , You Tube , Instagram sudah menjadi medan persaingan penjualan produk dan perkhidmatan. Belum lagi produk retail yang begitu besar platformnya seperti Amazon, Shoppe, Ali Baba, Lazada dan lain-lain.

  Usaha Kementerian Pendidikan Malaysia menjenamakan Google Classroom sebagai DELIMa merupakan usaha yang baik dan perlu dilihat dari sudut positif. Saya pasti kajian dan platform yang telah diperkenalkan sejak 10 tahun dahulu semasa pembestarian pendidikan telah menampakkan hasilnya. Ini bukan soal menidakkan kandungan tempatan tetapi platform yang digunakan mudah serta user friendly.

  Pendidik dan pelajar sudah biasa dengan VLE dan Frognya dan mereka merupakan feeder kepada kami di peringkat pengajian tinggi tidak kira di universiti awam atau swasta.
  Kita mesti mengikut arus yang “robust” ini untuk mendepani IR 4.0 serta menyediakan pelajar ke arah itu.

  Kandungan tempatan datang seiring tidak kira dalam bentuk e-book atau bercetak. Sediakan pelbagai alternatif jika kita maju, berfikiran terbuka serta mengamalkan pendemokrasian di dalam pendidikan.

  Di OUM kami menerima pelajar yang tidak mempunyai peluang pada masa dahulu dan mahu belajar selaras dengan falsafah pembelajaran sepanjang hayat kami. OUM menyediakan platform pembelajaran atas talian serta bersemuka mengikut keperluan pelajar.

  Apapun platform kita harus menerima dengan hati yang terbuka.

  Juraida Umat Faz Zainudin

  #dudukdirumahbelajardiOUM
  #pembelajaransepanjanghayat

  Zoom losing to Teams in the video conference race to the top

  Microsoft Teams use grew 894%, while Zoom’s grew 677%, between Feb. 17 to June 14, according to data from Aternity.


  Source

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *